top of page

Yoga-Weekend in Zeeland

 

Bas Bos

Naast mijn werk als lichaamsgericht therapeut verzorg ik inmiddels achttien jaar met enthousiasme en veel voldoening wekelijks meerdere yoga lessen in de omgeving van mijn woonplaats Hapert (NB). Ik ben geschoold in Raja Yoga wat ook wel de Koninklijke Yoga genoemd wordt. Deze vorm van yoga heeft Hatha Yoga -jarenlang de meest bekende vorm van yoga bij ons in het westen- als basis en omvat verder onder andere een aantal meditatie-technieken.

 

Door de jaren heen ben ik steeds meer les gaan geven in een stijl waarbij ik me zelf het beste voel. Ik laat je tijdens dit weekend graag kennis maken met een ingetogen, rustige vorm van lesgeven met aandacht voor het grotere geheel waarvan we allemaal deel uitmaken. De yogalessen in dit weekend zijn toegankelijk en laagdrempelig. Ervaring met yoga kan een voordeel zijn maar is geen noodzaak om deel te nemen.

 

Eigen wijsheid

Ik geloof in de kracht en de eigen wijsheid van alle deelnemers. Mijn bescheiden rol is dat ik hierbij faciliteer. Ik reik je een en ander aan tijdens dit weekend. Zelf kun je gaan ontdekken wat voor jou de makkelijkste yogahouding is, de fijnste ademhaling, en wat stilte is. Hierbij is weinig theorie nodig. De lessen zijn vooral praktisch en ervaringsgericht zodat je optimaal kunt beleven wat yoga en meditatie met je doet!

28-30 April 2017
Yoga & Meditatie 

Programma: De eenheid van yoga en meditatie

Yoga wordt vaak gezien als een vorm van lichaamsbeweging en veel yogacentra -vooral sportscholen- richten zich hoofdzakelijk op het aannemen van een aantal fysieke en vrij intensieve houdingen. Op zich is daar niets mis mee maar yoga heeft zo veel meer te bieden!

 

Wat veel mensen (nog) niet weten is dat yogaoefeningen van oorsprong een onderdeel vormen van een breder en meer omvattend stelsel van onder andere ademhaling-, concentratie- en meditatietechnieken. De rol van yogahoudingen in dit systeem is je lichaam voor te bereiden om in een makkelijke, stabiele en gecentreerde houding te kunnen zitten of liggen, om vandaaruit in de toestand van meditatie te kunnen zijn. Hierbij is er geen prestatiedruk of zware inspanning nodig. Yogahoudingen worden in dit systeem zeer kalm en makkelijk uitgevoerd, zonder iets te forceren bij jezelf, en met een voor jou aangename rustige manier van ademen.

Yogahoudingen en meditatie horen in wezen bij elkaar; tijdens de lessen die dit weekend aan bod komen kun je ervaren wat dit met je doet.

 

Meditatie

Op de ochtenden beginnen we de dag met een paar zachte strekoefeningen en meditatie. Meditatie is een toestand van ‘zijn’, waarbij je als het ware alleen kijkt naar je gedachten zonder daar verder iets mee te doen. Je bent je wel bewust van gedachten. Er is een verhaal, gedachten komen en gaan. Maar je hoeft met deze gedachten verder helemaal niets te doen. Je observeert deze in plaats van ze te analyseren. Dat is waar meditatie in essentie op neer komt. Observeren in plaats van analyseren.

 

Ademhaling

De ademhaling staat centraal bij yoga en komt dit weekend dan ook ruimschots aan bod. Zoals onze gedachten invloed hebben op hoe we ons voelen, zo heeft onze ademhaling invloed op ons denken. Breng je ademhaling tot rust en je denken komt tot rust. Ik vergelijk het stil leggen van gedachten in meditatie graag met een varende boot waarvan je de motor stilzet. Deze vaart eerst nog een tijdje door voordat hij tot stilstand komt. Zo is het ook in meditatie. Ik nodig je tijdens dit weekend uit om te bij jezelf te gaan ontdekken welke ademhaling voor jou het prettigste aanvoelt, bij welk ademritme jij het rustigste ben. Met deze aangename en bewuste ademhaling heb je - naast het observeren van gedachten - een prachtig middel om het denken geleidelijk aan tot stilstand te laten komen.

 

Dynamische meditatie

Op zaterdagavond kun je deelnemen aan een in mijn ogen speciale ‘dynamische meditatie’ op muziek; de hartchakra-meditatie. Deze is eenvoudig uit te voeren en wordt door deelnemers vrijwel altijd enthousiast ontvangen.

Het programma ziet er ongeveer als volgt uit:

 

Vrijdag

17.00 aankomst 

18.00 opening 

18.30 diner

20.00 Workshop van jouw docent

21.30 vrije tijd: sauna, chillen

 

Zaterdag

08.00 Open workshop

09.00 ontbijt

11.00 Workshop van jouw docent

12.30 lunch

13.30 vrije tijd: wandelen/wellness 

18.30 diner

20.00 Open workshop

21.30 vrije tijd: sauna, chillen

 

Zondag

08.00 Open workshop

09.00 ontbijt

11.00 Workshop van jouw docent

12.30 lunch & afsluiting

13.30 vrije tijd: wandelen/massage

 Vrije tijd

Ook buiten het programma om is er veel ruimte voor ontspanning en rust. Tijd voor jezelf. Op deze prachtige locatie kun je genieten van massages, sauna, en zwembad. Maar je kunt ook lekker uitwaaien aan het strand, fietsen op een leenfiets, lekker chillen (met een boek) in de woonkamer of op het terras.

 

Massage

behandelingen worden verzorgd door onze eigen masseur. Deze ultieme lichamelijke ontspanning is optioneel en voor een vriendelijke meerprijs. Je kunt je terplekke inschrijven.

 

Relax arrangement
Speciaal voor mensen die vooral mee gaan om te relaxen en geen volledig programma volgen, bijvoorbeeld partners. Hiermee heb je slechts toegang tot de open workshops (voor het ontbijt of na het diner). Ter plekke mag je dit natuurlijk uitbreiden tot volle deelname.

Extra:   Als extra optie kun je ook meedoen met een open workshop van één van de andere programma's van dit weekend.

Klik op "Docenten" om te zien welke programma's de andere docenten aanbieden tijdens jouw weekend.

Ons verblijf in Zeeland

​Wadend in ruimte en rust, tussen  het karakteristieke Zeeuwse kustdorpje Renesse en Zierikzee, ligt onze inspirerende en rustgevende yoga plek “De Schouw”. Ondanks dat Zeeland zo dichtbij is, heb je hier echt het gevoel er even helemaal uit te zijn.

 

Het gezellige en karakteristieke gebouw is licht, ruim en bijzonder sfeervol met zijn prachtige architectuur. Er zijn mooie yoga ruimtes, een sfeervolle woon- en eetkamer en een stiltekamer waarin je helemaal naar binnen kunt keren. Ook is er een aparte relax ruimte met verschillende sauna’s, warmwaterbad, voetenbad en massage ruimtes.

 

De prachtige tuin rondom het gebouw heeft een zonnig terras en diverse knusse hoekjes en een buitenzwembad. De grasweide nodigt uit om lekker veel buiten te zijn, en als het kan zullen we daar ook de yoga workshops doen.

 

De Schouw heeft verschillende type kamers, elk passend in de karakteristieke stijl van het gebouw. De nette kamers hebben comfortabele bedden opgemaakt met fris beddengoed, en basic maar schone badkamers.

 

Het eten is vegetarisch, biologisch en lekker en gemaakt door Joris (van "Joricious Delicious"). Onze favoriete chef kenmerkt zich door creativiteit, vakmanschap en liefde voor de natuur. Zijn maaltijden zijn van eerlijke, verse en natuurlijke ingrediënten, 'bewust', eerlijk en passend bij het weekend.

 

Ook buiten het programma om is er veel ruimte voor ontspanning en rust. Geniet van de tijd voor jezelf. Wellicht wil je jezelf verwennen met een massage behandeling die worden verzorgd door onze eigen masseur(s). Deze ultieme lichamelijke ontspanning is optioneel en voor een vriendelijke meerprijs, waarvoor je je terplekke kunt inschrijven.

 

De prachtige Zeeuwse omgeving nodigt uit voor een wandeling in de duinen of in het bos, om te gaan zemmen of uitwaaien aan het strand, of om te gaan fietsen op een (leen)fiets. Maar uiteraard kun je ook lekker onspannen met een boek op de bank of chillen in de woonkamer of op het terras.

 

In het kort, de ideale plek voor beweging, verdieping, verwerking, verstilling, ontmoeting en de natuur. Kortom, de ideale plek voor jouw yoga retreat!

Zeeland
Fruit uit de tuin
Zen
Yoga in de tuin
Zomerse salade
Yoga zaal Zeeland
Schouw slaapkamer_edited
Gevulde appeltjes met notenpasta

Bereikbaarheid

Ons Yoga retreat ligt in Noordgouwe, vlak bij Zierikzee. Het is makkelijk bereikbaar per auto, en er is genoeg parkeer gelegenheid op het terrein. Via onze carpool pagina zullen wij deelnemers de mogelijkheid geven om zelf een lift naar Noordgouwe te regelen.

 

Met de trein reis je naar Rotterdam CS, met de metro naar station Zuidplein en dan per bus (80 min) tot vlak bij de accommodatie. Of naar station Goes en dan per bus (40 min).

bottom of page