top of page

Yoga-Weekend in Zeeland

 

Mariet Rutten

Mijn naam is Mariet Rutten, ik kom uit Deventer en ik woon en werk in het naastgelegen landelijke dorpje Bathmen. Zeeland, en dan specifiek het deel Schouwen-Duiveland, is al vele jaren mijn 2e thuis.

 

"Ik weet nog goed hoe ik in de nazomer van 2018 om 5.30 uur met 18 mensen (in een lange lint) aan het strand zat te mediteren in het schemerdonker. Eén met de natuur en aanrollende golven. Ik zat als 1e links op de rij. De wind woei zachtjes door mijn haren en het geluk in mijn hart zwol per minuut, terwijl ik over de zee uitkeek en focuste op mijn adem. Links van mij hoorde ik laag over het strand een aanzwellend geluid en ik keerde mijn hoofd om te zien wat er op mij afkwam. In volle vlucht kwam een grote zwaan laag over de grond aanvliegen, zag ons zitten en veranderde nét op tijd van koers vlak boven mijn hoofd. Hij raakte net mijn haar niet in zijn krachtige vlucht en stuurde bij, keerde naar de zee halverwege de lint mensen en dat moment was magisch, een gouden moment. De wijdte van zijn vleugels, klapwiekend in het vervolg van de dageraad.

 

De zuiverheid van de zee is voor mij heel bijzonder, een krachtplek middenin de natuur en die plek wil ik delen, net als de magie van het mediteren aan zee in weer en wind. Een gevoel wat heel anders is dan zitten op je kussen in een meditatieruimte, je huis of op je stoel of kussen. Eén Zijn met de natuur. Wat dat doet met je als je mediteert…”

1 - 3 mei 2020
Mariet Rutten
Heartfulness Meditatie

Naast meditatie leraar ben ik ook compassietrainer en psycho-energetisch therapeute. Ik begeleid met veel plezier mensen van allerlei pluimage met een diversiteit aan problematieken (lichamelijk/geestelijk/spiritueel) en ik train hulpverleners en zorgprofessionals in mensgericht werken van hoofd naar hart. Daarnaast geef ik als MBP therapeut-trainer meditatielessen en 1-op-1-coaching bij ziekte- en verzuim, burn-out, stress, (chronische) ziekte en pijn. 

Mijn ervaring in meditatie is mede gestoeld op de Jungiaanse en Boeddhistische Psychologie. Ik ben boeddhist en beoefen Zen-meditatie. Toen ik 20 jaar geleden startte met meditatie kwam de mindfulness-methode in het ziekenhuis nota bene op mijn pad, deze bleek effectief bij chronische ziekte tot op de dag van vandaag. Leven vanuit Compassie is een kunst die ik inmiddels anderen leer, door mijn eigen positieve ervaringen met deze levens- en zienswijze. En dat wat ik anderen leer, probeer ik dagelijks toe te passen in de bewegingen (ups en downs) van mijn eigen leven. Ik ben van lijden, naar leiden, naar begeleiden gegaan in al die jaren. 

Op mijn eigen website www.heartfulness-deventer.nl vind je meer informatie.

Programma: Heartful mediteren aan Zee

Wat betekent heartfulness?

 

Open (durven) staan voor de ander - door vanuit een zachtmoedige houding het gedrag en het lijden van de ander én jezelf te zien. Van HARD naar HART – van OVERLEVEN naar LEVEN door te luisteren vanuit het hart in compassie. Compassie in de betekenis van begrip en mededogen! Echt luisteren vanuit nabijheid én medeleven in de interactie met elkaar en niet vanuit medelijden.

Mindful zijn, wat betekent dat eigenlijk? Wat houdt mindful leven in?

Mindfulness is een meditatievorm waarvan de oorsprong ligt in de Boeddhistische Psychologie. Mindful leven is een levenshouding die zich kenmerkt door aandacht voor wat er gebeurt (in en om je heen) en het leren aanvaarden van zowel positieve als negatieve ervaringen in je leven. In deze aandachtige levenshouding leer je om echt te zijn, de dingen te nemen zoals ze komen, zonder er een oordeel of waarde aan te hangen, zonder ze te willen veranderen, zonder houding. 

Zo binnen – Zo buiten

Compassie gaat daarin een stap verder en is de verdieping op mindful leven! Compassie onderzoekt de waarden en normen van het leven, jouw leven en dat van je omgeving en hoe je je daartoe verhoudt. Compassie kent twee stromingen, compassie voor alles wat leeft (mens, dier en natuur om je heen) en compassie voor jou als individu (zelfcompassie) en dat wat je drijft in het leven, als stressvol, pijnlijk of als lastig ervaart.

Deze retraite, en de oefeningen daarin, kunnen bijdragen aan een gezonder evenwicht en ontspanning bij stress of emotionele pijn, na ziekte, in je persoonlijk leven en je werk in het vinden van de juiste balans tussen zorg voor jezelf en zorg voor anderen en het stellen van grenzen. We staan in deze dagen stil, bij onszelf, om in aandacht te bezinnen en verstillen. Vanuit een houding van milde, open, niet oordelende aandacht leren om een mildheid te ontwikkelen voor onszelf. Van daaruit wordt het mogelijk om compassievol en vriendelijker in het leven te staan. 

De retraite is geschikt voor iedereen die even uit het dagelijkse ritme: van het doen - in rust en stilte wil komen en open staat voor meditatie. Ervaring met mediteren is een pré, maar geen must. 

We oefenen zowel individueel als groepsgewijs, ook in aandachtig luisteren op gevoelsniveau en de kracht daarvan in de ontmoeting met de ander. We onderzoeken eveneens de kracht van stilte én de natuur. Wanneer meditatie al een onderdeel is van je leven, biedt deze retraite een verfrissende en verdiepende ervaring.  

Behalve compassie-oefeningen en geleide meditaties, zit- en loopmeditaties (zowel binnen als buiten en als extra workshop aan zee) gebruiken we technieken uit de beproefde Mindfulness Based Stress Reduction and Relaxation training (MBSR) van de Amerikaanse arts Dr. Jon Kabat Zinn.

 

Daarnaast is er voldoende persoonlijke tijd en een persoonlijk coachings gesprek met Mariet is een optie voor een vriendelijke meerprijs. 

Ik verheug me er van harte op om jou te mogen ontmoeten in de meivakantie! 

Het programma ziet er ongeveer als volgt uit:

 

Vrijdag

17.00 aankomst 

18.00 opening 

18.30 Workshop van jouw docent

19.30 diner

20.30 vrije tijd: sauna, chillen

 

Zaterdag

08.00 Open workshop

09.00 ontbijt

11.00 Workshop van jouw docent

12.30 lunch

13.30 vrije tijd: wandelen/wellness 

18.30 diner

20.00 Open workshop

21.30 vrije tijd: sauna, chillen

 

Zondag

08.00 Open workshop

09.00 ontbijt

11.00 Workshop van jouw docent

12.30 lunch & afsluiting

13.30 vrije tijd: wandelen/massage

Vrije tijd

Ook buiten het programma om is er veel ruimte voor ontspanning en rust. Tijd voor jezelf. Op deze prachtige locatie kun je genieten van massages, sauna, en zwembad. Maar je kunt ook lekker uitwaaien aan het strand, fietsen op een leenfiets, lekker chillen (met een boek) in de woonkamer of op het terras.

 

Massage

behandelingen worden verzorgd door onze eigen masseur. Deze ultieme lichamelijke ontspanning is optioneel en voor een vriendelijke meerprijs. Je kunt je terplekke inschrijven.

 

Relax arrangement
Speciaal voor mensen die vooral mee gaan om te relaxen en geen volledig programma volgen, bijvoorbeeld partners. Hiermee heb je slechts toegang tot de open workshops (voor het ontbijt of na het diner). Ter plekke mag je dit natuurlijk uitbreiden tot volle deelname.

Extra: Als extra optie kun je ook meedoen met een open workshop van één van de andere programma's van dit weekend.

Klik op "Docenten" om te zien welke programma's de andere docenten aanbieden tijdens jouw weekend.

Ook kun je je ter plekke inschrijven voor de dageraad stiltemeditatie aan zee op zaterdag of zondag om 6.00 uur (gezamenlijk vertrek om 5.30 uur) met Mariet. Breng daarvoor je eigen stoeltje, kleed of kussen mee.

Mariet Rutten in meditatie les
Heartfulness aan zee
Zeeland yoga
Zeeland accommodatie
Ontspannen tijdens yoga weekend
Heerlijk vegetarisch biologisch eten
Zeeland accommodatie
Sauna yoga weekend
Zeeland ontspannen in wellness
Yoga mudra
Zeeland accommodatie
Biologisch eten tijdens yoga weekend
Zen
Yoga namasté
Heartfulness aan zee

Ons verblijf in Zeeland

​Wadend in ruimte en rust, tussen  het karakteristieke Zeeuwse kustdorpje Renesse en Zierikzee, ligt onze inspirerende en rustgevende yoga plek “De Schouw”. Ondanks dat Zeeland zo dichtbij is, heb je hier echt het gevoel er even helemaal uit te zijn.

 

Het gezellige en karakteristieke gebouw is licht, ruim en bijzonder sfeervol met zijn prachtige architectuur. Er zijn mooie yoga ruimtes, een sfeervolle woon- en eetkamer en een stiltekamer waarin je helemaal naar binnen kunt keren. Ook is er een aparte relax ruimte met verschillende sauna’s, warmwaterbad, voetenbad en massage ruimtes.

 

De prachtige tuin rondom het gebouw heeft een zonnig terras en diverse knusse hoekjes en een buitenzwembad. De grasweide nodigt uit om lekker veel buiten te zijn, en als het kan zullen we daar ook de yoga workshops doen.

 

De Schouw heeft verschillende type kamers, elk passend in de karakteristieke stijl van het gebouw. De nette kamers hebben comfortabele bedden opgemaakt met fris beddengoed, en basic maar schone badkamers. De prijzen van de verschillende kamers vind je onder het menu kopje tarieven.

Het eten is vegetarisch, biologisch en lekker en gemaakt door onder andere onze favoriete chef Karin (van PuurKokenMetPassie.nl). Zij kenmerken zich door creativiteit, vakmanschap en liefde voor de natuur. De maaltijden zijn van eerlijke, verse en natuurlijke ingrediënten, 'bewust', eerlijk en passend bij het weekend.

Ook buiten het programma om is er veel ruimte voor ontspanning en rust. Geniet van de tijd voor jezelf. Wellicht wil je jezelf verwennen met een massage behandeling die worden verzorgd door onze eigen masseur(s). Deze ultieme lichamelijke ontspanning is optioneel en voor een vriendelijke meerprijs, waarvoor je je terplekke kunt inschrijven.

 

De prachtige Zeeuwse omgeving nodigt uit voor een wandeling in de duinen of in het bos, om te gaan zemmen of uitwaaien aan het strand, of om te gaan fietsen op een (leen)fiets. Maar uiteraard kun je ook lekker onspannen met een boek op de bank of chillen in de woonkamer of op het terras.

 

In het kort, de ideale plek voor beweging, verdieping, verwerking, verstilling, ontmoeting en de natuur. Kortom, de ideale plek voor jouw yoga retreat!

Bereikbaarheid

Ons Yoga retreat ligt in Noordgouwe, vlak bij Zierikzee. Het is makkelijk bereikbaar per auto, en er is genoeg parkeer gelegenheid op het terrein. Via onze carpool pagina zullen wij deelnemers de mogelijkheid geven om zelf een lift naar Noordgouwe te regelen.

 

Met de trein reis je naar Rotterdam CS, met de metro naar station Zuidplein en dan per bus (80 min) tot vlak bij de accommodatie. Of naar station Goes en dan per bus (40 min).

bottom of page