top of page

Yoga-Weekend in Zeeland

 

Cecilia Huisman

Na een periode waarin dans een belangrijk onderdeel van mijn leven was ben ik in 2008 voor het eerst in aanraking gekomen met yoga. Het leek een logisch gevolg na een danscarrière mijn lichaam verder te ontwikkelen in een andere vorm van bewegen. Vanuit een dansachtergrond was ik altijd al in verbinding met mijn fysieke lichaam en bewust van bepaalde mogelijkheden dan wel beperkingen. Yoga heeft mij echter een verdieping gebracht op alle lagen van mijn bestaan. 

Al vrij snel wilde ik mij meer verdiepen in deze bewegingsvorm en ben ik gestart met een yogadocentenopleiding bij Integrale Yoga Nederland. Na 4 maanden startte ik mijn eerste lesgroep. Jarenlang gaf ik danslessen aan volwassenen en kinderen,  yogales geven bleek direct aan te sluiten bij de vaardigheden die ik reeds ontwikkeld als dansdocent. Vanuit kennis en ervaring en met liefdevolle aandacht begeleid ik iedere deelnemer in zijn/haar proces van de yogabeleving. Deelnemers voelen zich veilig, maar worden ook uitgedaagd om het lichaam te vertrouwen, ook in houdingen die iets moeilijker of onbekender zijn. Naast mijn dansachtergrond heb ik ook een verpleegkundige achtergrond. Kennis over gezondheid en ziekte komen ook zeer van pas tijdens de yogalessen.

15 - 17 november 2019
cecilia huisman
Flow in Alignment Yoga 


Ik heb verschillende yogaopleidingen gevolgd. Na de Hatha yoga opleiding bij Integrale Yoga Nederland, een opleiding waar je leert de yogafilosofie in de dagelijkse praktijk toe te passen, heb ik de DRU-yogadocenten- en de DRU meditatiedocentenopleiding gevolgd. DRU yoga, een zachte vorm van yoga, bracht meer verdieping op het vlak van mantra’s zingen en mudra’s gebruiken. De vloeiende yogaseries zijn zeer geschikt om een nieuwe dag rustig op te starten.

Om de deelnemers in de yogales meer technische ondersteuning te bieden zijn de bijscholingen van de Critical Alignment Yoga (CAY)zeer verhelderend geweest. De tools, om de bewegelijkheid en tegelijkertijd de kracht en coördinatie van de wervelkolom te verbeteren, zijn ondersteunend aan dit proces. 

De wijze waarop ik lesgeef is beïnvloed door alle verschillende yoga opleidingen en mijn achtergrond vanuit de dans en verpleegkunde. Het basis uitgangspunt is het lichaam vanuit (bewuste)ontspanning te bewegen. Dit is alleen mogelijk als elders in het lichaam de ontspanning gedragen wordt door kracht en coördinatie. Vervolgens is het belangrijk te voelen wat de beweging jou brengt. Wat mogelijk is bij de een is soms onmogelijk bij de ander. De adem speelt hierbij een cruciale rol. Uiteindelijk gaat het erom plezier te beleven aan het bewegen van jouw lichaam op een manier die past binnen de mogelijkheden die er zijn op dat moment en niet kopieert het ideale plaatje uit een boek. Elke les eindigt in verstilling begeleidt door ontspanningsoefeningen of meditatie.


Mijn leven bestaat niet alleen uit yoga en lesgeven. Naast de yogastudio ben ik al meer dan 28 jaar werkzaam in klinisch wetenschappelijk onderzoek en heb ik mijn eigen bedrijf Penthecilia BV, 19 jaar geleden gestart. Daarnaast ben ik programmaleider van en docent aan een opleiding tot researchverpleegkundigen. In mijn vrije tijd wandel ik graag met mijn hond Bonnie en ben ik nog altijd dol op dansen!

Programma: Flow in Alignment Yoga 

We hebben over het algemeen tegenwoordig een zittend bestaan met alle consequenties van dien. De boven- en onderrug wordt chronisch verkeerd belast. Dit heeft weer gevolgen voor de bewegelijkheid en stabiliteit van schouder- en heupgewrichten.

Critical Alignment Yoga werkt direct in op deze chronische belasting o.a. door middel van het rubberen stripje en de opgerolde vilten mat. Deze hulpmiddelen worden gebruikt om ondersteuning te geven aan het lichaam zodat spanning kan loskomen en de disbalans tussen enerzijds de houdingspieren (diep gelegen langs de wervelkolom) en anderzijds de bewegingspieren (bijvoorbeeld van armen en benen) weer herstelt.

In dit weekend ga je kennis maken met deze hulpmiddelen en het effect op het lichaam en de mind. Dit zal leiden tot ‘alignment’ of te wel het correct uitlijnen van het lichaam in de verschillende  yogahoudingen. Goede alignment wil zeggen dat je lichaam zonder spanning vrij kan bewegen. 

 

Naast de lichamelijke effecten zoals minder spanning, meer beweeglijkheid, kracht en coördinatie, ontstaat de verbinding met jezelf. Alle losse puzzelstukjes worden een geheel en er komt ruimte om stilte te ervaren. En hiermee is de cirkel rond, want vanuit de stilte kun je bewust de houding aannemen, zonder moeite, met ondersteuning van de adem, het lichaam volledig in balans. Het bewust worden en bewust inzetten van de adem speelt hierbij een belangrijke rol. Veelal zijn we het contact met de adembeweging verloren en wordt het ademhalingsstelsel voor nog maar 40-50% gebruikt. Om een yogahouding in zijn totaliteit te beleven is  ademondersteuning noodzakelijk. Het is als het dansen van een tango; de een begeleidt de ander en samen kom je tot een geheel van bewegingen afgestemd op elkaar. 

 

Aantal kenmerken van “alignment” yoga:

  • Werken met hulpmiddelen, zoals strip, viltenmat, hoofdstandbankje, 

  • Focus op het uitlijnen van het lichaam (‘alignment’)

  • Ontwikkelen van ontspanning in de bewegingsspieren

  • Ontwikkelen van kracht en coördinatie in de houdingsspieren

  • Verbeteren van de lichaamshouding

  • Voorkomen en herstellen van lichamelijke klachten

  • Ontwikkelen van mentale ontspanning

  • Totale lichaamservaring

Lesopbouw

Elke workshop heeft een vaste opbouw. Eerst worden er passieve oefeningen gedaan met de hulp van een rolletje en/of een stripje. Deze oefeningen bereiden het lichaam als het ware voor op de yogahoudingen. Daarnaast zorgt het concentreren tijdens deze oefeningen dat we meer in verbinding met ons lichaam en de adem komen. Vervolgens worden een aantal ademoefeningen uitgevoerd vaak in combinatie met bewegingen van de armen. 

 

Na het opbouwen van deze bewustwording van ‘alignment’ in verbinding met de adem worden de verschillende yogahoudingen aan elkaar verbonden tot een flow van bewegingen. Onder begeleiding van de adem komen we tijdens de flow in een natuurlijke staat van ZIJN.

Ik verwelkom je graag in deze workshop om samen met jou nieuwe mogelijkheden van bewegen te ontdekken.

Het programma ziet er ongeveer als volgt uit:

 

Vrijdag

17.00 aankomst 

18.00 opening 

18.30 Workshop van jouw docent

19.30 diner

20.30 vrije tijd: sauna, chillen

 

Zaterdag

08.00 Open workshop

09.00 ontbijt

11.00 Workshop van jouw docent

12.30 lunch

13.30 vrije tijd: wandelen/wellness 

18.30 diner

20.00 Open workshop

21.30 vrije tijd: sauna, chillen

 

Zondag

08.00 Open workshop

09.00 ontbijt

11.00 Workshop van jouw docent

12.30 lunch & afsluiting

13.30 vrije tijd: wandelen/massage

 Vrije tijd

Ook buiten het programma om is er veel ruimte voor ontspanning en rust. Tijd voor jezelf. Op deze prachtige locatie kun je genieten van massages, sauna, en zwembad. Maar je kunt ook lekker uitwaaien aan het strand, fietsen op een leenfiets, lekker chillen (met een boek) in de woonkamer of op het terras.

 

Massage

behandelingen worden verzorgd door onze eigen masseur. Deze ultieme lichamelijke ontspanning is optioneel en voor een vriendelijke meerprijs. Je kunt je terplekke inschrijven.

 

Relax arrangement
Speciaal voor mensen die vooral mee gaan om te relaxen en geen volledig programma volgen, bijvoorbeeld partners. Hiermee heb je slechts toegang tot de open workshops (voor het ontbijt of na het diner). Ter plekke mag je dit natuurlijk uitbreiden tot volle deelname.

Extra:   Als extra optie kun je ook meedoen met een open workshop van één van de andere programma's van dit weekend.

Klik op "Docenten" om te zien welke programma's de andere docenten aanbieden tijdens jouw weekend.

cecilia huisman
Zeeland retreat tuin buitenleven
Relax bij haardvuur
Woonkamer retraite centrum
Zeeland yoga
Zeeland buddha
Zeeland accommodatie
Yoga mudra
retreat accommodatie woonkamer
Heerlijk vegetarisch biologisch eten
Zeeland lente retreat
Zeeland accommodatie
Yoga zaal Zeeland
Zeeland kamer
Zeeland kamer
Zeeland kamer
Zeeland kamer
Biologisch eten tijdens yoga weekend
Zeeland ontspannen in wellness
Sauna yoga weekend
Leonie Slond
Zeeland zwembad bij accommodatie
Zeeland haardvuur
Zeeland-warmwaterbad
Eleonora aan zee
sauna
Tuin
zwembad
Zen

Ons verblijf in Zeeland

​Wadend in ruimte en rust, tussen  het karakteristieke Zeeuwse kustdorpje Renesse en Zierikzee, ligt onze inspirerende en rustgevende yoga plek “De Schouw”. Ondanks dat Zeeland zo dichtbij is, heb je hier echt het gevoel er even helemaal uit te zijn.

 

Het gezellige en karakteristieke gebouw is licht, ruim en bijzonder sfeervol met zijn prachtige architectuur. Er zijn mooie yoga ruimtes, een sfeervolle woon- en eetkamer en een stiltekamer waarin je helemaal naar binnen kunt keren. Ook is er een aparte relax ruimte met verschillende sauna’s, warmwaterbad, voetenbad en massage ruimtes.

 

De prachtige tuin rondom het gebouw heeft een zonnig terras en diverse knusse hoekjes en een buitenzwembad. De grasweide nodigt uit om lekker veel buiten te zijn, en als het kan zullen we daar ook de yoga workshops doen.

 

De Schouw heeft verschillende type kamers, elk passend in de karakteristieke stijl van het gebouw. De nette kamers hebben comfortabele bedden opgemaakt met fris beddengoed, en basic maar schone badkamers.

 

Het eten is vegetarisch, biologisch en lekker en wordt verzorgd door onder andere Karin (van "Puur koken met passie"). Deze zeer gewaarde chefs kenmerken zich door creativiteit, vakmanschap en liefde voor de natuur. De maaltijden zijn van eerlijke, verse en natuurlijke ingrediënten, 'bewust', eerlijk en passend bij het weekend.

Ook buiten het programma om is er veel ruimte voor ontspanning en rust. Geniet van de tijd voor jezelf. Wellicht wil je jezelf verwennen met een massage behandeling die worden verzorgd door onze eigen masseur(s). Deze ultieme lichamelijke ontspanning is optioneel en voor een vriendelijke meerprijs, waarvoor je je terplekke kunt inschrijven.

 

De prachtige Zeeuwse omgeving nodigt uit voor een wandeling in de duinen of in het bos, om te gaan zemmen of uitwaaien aan het strand, of om te gaan fietsen op een (leen)fiets. Maar uiteraard kun je ook lekker onspannen met een boek op de bank of chillen in de woonkamer of op het terras.

 

In het kort, de ideale plek voor beweging, verdieping, verwerking, verstilling, ontmoeting en de natuur. Kortom, de ideale plek voor jouw yoga retreat!

Bereikbaarheid

Ons Yoga retreat ligt in Noordgouwe, vlak bij Zierikzee. Het is makkelijk bereikbaar per auto, en er is genoeg parkeer gelegenheid op het terrein. Via onze carpool pagina zullen wij deelnemers de mogelijkheid geven om zelf een lift naar Noordgouwe te regelen.

 

Met de trein reis je naar Rotterdam CS, met de metro naar station Zuidplein en dan per bus (80 min) tot vlak bij de accommodatie. Of naar station Goes en dan per bus (40 min).

bottom of page