top of page

Yoga-Weekend in Zeeland

Fiona Straathof

Ik ben Fiona Straathof en ik ben een yogadocent die lesgeeft vanuit ‘metta’, een term uit het Boeddhisme die zoveel betekent als liefdevolle aandacht, zachtaardigheid, vriendelijkheid en compassie. Ik moedig de deelnemers van mijn lessen ook aan om op deze manier yoga te beoefenen: met een zachte houding naar zichzelf en naar hun lichaam toe. Vanuit deze vriendelijke nieuwsgierigheid observeren wat er op dat moment is, zonder oordeel. 

In 2017 besloot ik mijn baan als hogeschooldocent en student coach op te zeggen om me hoofdzakelijk te richten op het delen van mijn liefde voor yoga met anderen. Ik beoefen yoga sinds 2001 en ik heb tijdens een moeilijke periode in mijn leven zelf ondervonden hoe helend het beoefenen van yoga en meditatie kan zijn.

 

Via yoga en meditatie kunnen we ons ervan bewust worden dat alles met elkaar verbonden is: lichaam, hart en geest. Soms voelen we ons uit balans omdat we teveel in ons hoofd bezig zijn. We staan te vaak in de doe-modus en negeren signalen die ons lichaam ons geeft. Door yoga te beoefenen leren we in de zijn-modus te komen, en van daaruit weer gaan voelen en innerlijke rust en vrede te ervaren. 

12-14 november 2021
Fiona.jpeg
De 5 elementen in Yin Yoga

Ik heb veel verschillende vormen van yoga en meditatie beoefend en bestudeerd en daarnaast ben ik erg geïnteresseerd in complementaire praktijken op het gebied van gezondheid en spiritualiteit. Ik vind het belangrijk mezelf te blijven ontwikkelen: ik heb een onderzoekende en nieuwsgierige houding, zowel op de mat als in het dagelijks leven

Programma:  De 5 elementen in Yin yoga

een ontspannen overgang van de herfst naar de winter

Yin Yoga heeft haar wortels in de Traditionele Chinese Geneeskunde (TCM) en is een rustige, trage meditatieve yogabeoefening waarin het lichaam ontspannen is en de houdingen lang worden aangehouden. Je ontspant de spieren en stretcht op een passieve manier de fascia (bindweefsel) en andere minder elastische weefsels van het lichaam.

 

Yin richt zich ook op het energetische lichaam, het creëren van balans en harmonie in de meridianen (energiebanen: dit zijn dezelfde paden als die gebruikt worden bij acupunctuurbehandelingen) en daardoor balans in de geest. Yin kan een zeer meditatieve vorm van yoga zijn die ons kan leren bewust te reageren op bepaalde levenssituaties. Het kan gunstig zijn voor iedereen met een actieve yang-levensstijl. Bij yin yoga werken we niet alleen aan het fysiek flexibeler worden; we willen ook mentaal flexibeler worden.

De vijf elementen (Water, Hout, Vuur, Aarde en Metaal) zijn de weergave van hoe Qi door het lichaam beweegt in de Traditionele Chinese Geneeskunde (TCM). Hoewel moeilijk te definiëren wordt Qi vaak vertaald als energie. Qi is de lucht die we inademen, het voedsel dat we eten, de omgeving die we consumeren en de emoties en gedachten die we ervaren, die zich allemaal manifesteren in het bloed en de weefsels van het lichaam waardoor het heen reist.

 

Wanneer Qi vrij beweegt, zouden de 5 elementen in balans zijn, omdat Qi constant moet bewegen voor een optimale gezondheid. Maar onevenwichtigheden tussen de fasen Water, Hout, Vuur, Aarde en Metaal en hun corresponderende energetische kanalen (meridianen) kunnen ervoor zorgen dat de Qi stagneert, of gebrekkig of zwak wordt. Aan het andere uiterste worden Qi-onevenwichtigheden buitensporig en destructief.  

De Qi-flow kan weer in balans gebracht worden door onder andere acupunctuur, voeding, bepaalde levensstijlkeuzes en yoga. Tijdens dit weekendretreat richten we ons met name op het in balans brengen van de energie door middel van yin yoga; zodat we ons weer meer in ons element te voelen!

Het programma ziet er ongeveer als volgt uit:

 

Vrijdag

17.00 aankomst 

18.00 opening 

18.30 Workshop van jouw docent

19.30 diner

20.30 vrije tijd: sauna, chillen

 

Zaterdag

08.00 Open workshop

09.00 ontbijt

11.00 Workshop van jouw docent

12.30 lunch

13.30 vrije tijd: wandelen/wellness 

18.30 diner

20.00 Open workshop

21.30 vrije tijd: sauna, chillen

 

Zondag

08.00 Open workshop

09.00 ontbijt

11.00 Workshop van jouw docent

12.30 lunch & afsluiting

13.30 vrije tijd: wandelen/massage

 Vrije tijd

Ook buiten het programma om is er veel ruimte voor ontspanning en rust. Tijd voor jezelf. Op deze prachtige locatie kun je genieten van massages, sauna, en zwembad. Maar je kunt ook lekker uitwaaien aan het strand, fietsen op een leenfiets, lekker chillen (met een boek) in de woonkamer of op het terras.

 

Massage

behandelingen worden verzorgd door onze eigen masseur. Deze ultieme lichamelijke ontspanning is optioneel en voor een vriendelijke meerprijs. Je kunt je terplekke inschrijven.

 

Relax arrangement
Speciaal voor mensen die vooral mee gaan om te relaxen en geen volledig programma volgen, bijvoorbeeld partners. Hiermee heb je slechts toegang tot de open workshops (voor het ontbijt of na het diner). Ter plekke mag je dit natuurlijk uitbreiden tot volle deelname.

Extra:   Als extra optie kun je ook meedoen met een open workshop van één van de andere programma's van dit weekend.

Klik op "Docenten" om te zien welke programma's de andere docenten aanbieden tijdens jouw weekend.

Zeeland-V (80)
Fiona2
Zeeland-V (78)
Zeeland haardvuur
Zeeland natuur tuin
Zeeland accommodatie
Zeeland accommodatie
Zeeland V (120)
Zeeland V (109)
Zeeland-V (65)
IMG_2085.CR2
IMG_2330
Zeeland ontspannen in wellness
Zeeland_V (16)
Zen
Zeeland V (99)
IMG_1207.CR2
Zeeland-V (85)
Eleonora aan zee
IMG_2013.CR2
Yoga zaal in Zeeland
Zeeland-V (33)
schouw_sfeer_buddha
Fiona1

Ons verblijf in Zeeland

​Wadend in ruimte en rust, tussen  het karakteristieke Zeeuwse kustdorpje Renesse en Zierikzee, ligt onze inspirerende en rustgevende yoga plek “De Schouw”. Ondanks dat Zeeland zo dichtbij is, heb je hier echt het gevoel er even helemaal uit te zijn.

 

Het gezellige en karakteristieke gebouw is licht, ruim en bijzonder sfeervol met zijn prachtige architectuur. Er zijn mooie yoga ruimtes, een sfeervolle woon- en eetkamer en een stiltekamer waarin je helemaal naar binnen kunt keren. Ook is er een aparte relax ruimte met verschillende sauna’s, warmwaterbad, voetenbad en massage ruimtes.

 

De prachtige tuin rondom het gebouw heeft een zonnig terras en diverse knusse hoekjes en een buitenzwembad. De grasweide nodigt uit om lekker veel buiten te zijn, en als het kan zullen we daar ook de yoga workshops doen.

 

De Schouw heeft verschillende type kamers, elk passend in de karakteristieke stijl van het gebouw. De nette kamers hebben comfortabele bedden opgemaakt met fris beddengoed, en basic maar schone badkamers. De prijzen van de verschillende kamers vind je onder het menu kopje tarieven.

Het eten is vegetarisch, biologisch en lekker en gemaakt door onder andere chef Karin (van PuurKokenMetPassie.nl).  Onze chefs kenmerken zich door creativiteit, vakmanschap en liefde voor de natuur. De maaltijden zijn van eerlijke, verse en natuurlijke ingrediënten, 'bewust', eerlijk en passend bij het weekend.

Ook buiten het programma om is er veel ruimte voor ontspanning en rust. Geniet van de tijd voor jezelf. Wellicht wil je jezelf verwennen met een massage behandeling die worden verzorgd door onze eigen masseur(s). Deze ultieme lichamelijke ontspanning is optioneel en voor een vriendelijke meerprijs, waarvoor je je terplekke kunt inschrijven.

 

De prachtige Zeeuwse omgeving nodigt uit voor een wandeling in de duinen of in het bos, om te gaan zemmen of uitwaaien aan het strand, of om te gaan fietsen op een (leen)fiets. Maar uiteraard kun je ook lekker onspannen met een boek op de bank of chillen in de woonkamer of op het terras.

 

Dit is de ideale plek voor beweging, verdieping, verwerking, verstilling, ontmoeting en de natuur. Kortom, de ideale plek voor jouw yoga retreat!

Bereikbaarheid

Ons Yoga retreat ligt in Noordgouwe, vlak bij Zierikzee. Het is makkelijk bereikbaar per auto, en er is genoeg parkeer gelegenheid op het terrein. Via onze carpool pagina zullen wij deelnemers de mogelijkheid geven om zelf een lift naar Noordgouwe te regelen.

 

Met de trein reis je naar Rotterdam CS, met de metro naar station Zuidplein en dan per bus (80 min) tot vlak bij de accommodatie. Of naar station Goes en dan per bus (40 min).

bottom of page